onsdag 13 januari 2010

Min kattuppfödningBilden är på Selmas första kull 2006.

Jag skall försöka efter min bästa förmåga att skriva ett par rader om min egna uppfattning och erfarenhet om dräktighet och kattungars uppväxt.

Jag har läst i olika böker och på internet om olika antal dagar en katt hona går dräktig det är allt ifrån ca61-69 dagar. Selma gick 64 dagar med bådde A och B kullen (jag tycker det är lättare att komma ihåg och komma på vad katterna heter och skall heta om dom börjar på samma bokstav i kullen. Så nu blir det Kull C som kommer att förhoppningsvis att födas i början av Februari om inget händer innan dess. Om du undrar hur länge din hona kan tänkas gå dräktig så ta reda på hur länge din honas mamma eller kanske tom en kullsyster, hur länge dom har gått dräktiga?! Då vet du på ett ungefär hur länge din hona kan tänkas gå dräktig, för det går oftast i arv.

Om din hona går dräktig över 67-68 dagar tyckar jag i alla fall att du bör ta kontakt med en veterinär i fall om att, så det inte blir något tok. Detta gäller även om din hona får tex flyttningar som luktar illa eller blödningar eller om du märker att din hona blir väldigt slö och inte vill ätta som vanligt eller om hon blir sjuk under dräktigheten, kontakt veterinär direkt! Annars har jag låtit Selma leva som vanligt, kanske ger jag henne lite extra ompyssling och mys och låter henne ligga undertäket där det är lite varmare för henne så hon känner sig extra tryg. Det jag försöker tänka på att inte göra när Selma är dräktig är att inte lyfta henne om jag inte måste förstås. Jag försöker ge henne lite extra mat som innehåller kalk och lite fettare mat än vanligt (gärna kattunge foder som innehåller mycket kalk och fett- ex Royal Canin som jag andvänder) Jag försöker få i henne lite filmjölk, gräddfil eller ost så gott jag kan i alla fall hon är ju lite krässen min lilla tjej, det är inte alltid det uppskattas. Jag gör detta för är det så att hon har för lite av kalk kan hon få för svaga värkar och då orkar hon eller kan hon inte födda kattungarna själv. Men överdossera inte heller utan lagom är bäst en liten svätt fil då och då. Jag lägger fram ganska mycket mat så att mina katter kan gå och knappra torrfoder när dom vill sedan kan jag ge dom lite burkmat lite vid sidan av som godis nästan kan man säga och det tror jag är bra nu när Selma är dräktig. Det är ju bra om Selma får små portioner flara gånger om dagen eftersom hon inte får plats med så mycket mat i magen ju längre hon går dräktig, så blir ju kattungarna större och större och tar plats. Selma behöver ha ett litet hull på sig för att klara av att dia kattungarna, men inte för fet (ju större/fettare honan ju mer värksvaghet får hon.

Fortsättning följer......

1 kommentar: